NIEUWSBRIEF
6 maart 2018
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter
Spermalie-erfgoed in de kijker
(c) Rossano Bacchin

‘Het Spermalie-gesticht voor doven en blinden’ is een begrip in Brugge. Maar wist je dat de school nog steeds de schitterende bibliotheek van stichter Charles Louis Carton herbergt, en ook een bijzondere collectie hulpmiddelen voor mensen met een auditieve of visuele beperking?
VZW De Kade (waartoe Spermalie behoort) werkte samen met vrijwilligers aan de inventarisatie en fotografie van zowel de boeken als de hulpmiddelen. Erfgoedcel Brugge ondersteunde hen daarbij, samen met de Zusters van de Kindsheid van Maria, de Openbare Bibliotheek Brugge en de Vlaamse depotconsulenten.

Bekijk de hulpmiddelen voor mensen met een auditieve beperking
Bekijk de hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking
Doorzoek de Bibliotheek Carton

Lezing Erfgoed in beweging - een herbestemming voor Brugs religieus erfgoed

Wat brengt de toekomst voor heel wat religieuze gebouwen? Tom Callebaut, ontwerper bij tc-plus en onderzoeker aan de KUL stelt zijn visie  op de herbestemming van kerken en kloosters voor. Aansluitend vertelt voorzitster Ingrid Leye over de werking van de Brugge Foundation en hoe zij willen inzetten op een nieuw leven voor religieus erfgoed.

Wanneer: dinsdag 13 maart van 20 tot 22 uur
Waar: Sint-Godelieveabdij, Boeveriestraat 41, Brugge
Kostprijs: 4 euro
Inschrijven verplicht.Erfgoeddag Brugge: KIEZEN

Noteer alvast zaterdag 21 en zondag 22 april in je agenda! KIEZEN is het centrale thema van de Erfgoeddag. Denk daarbij aan allerlei verkiezingen, maar ook aan keuzes die gemaakt worden om ons erfgoed te bewaren. 84 activiteiten wachten op jou. Welke kies jij? 

Vanaf 19 maart vind je het volledige Brugse programma op www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2018

Verkiezing Brugge in 100 objecten

Tijdens de restauratie van het Gruuthusemuseum verscheen er vanuit Musea Brugge wekelijks een blog. Aan de hand van 100 Brugse erfgoedparels vertelt die de geschiedenis van de stad.
Door welk stukje geschiedenis werd jij het meest geraakt?
Naar aanleiding van Erfgoeddag kan je stemmen voor het object dat jou het meest is bijgebleven is uit deze reeks van 100. Tijdens het Erfgoedweekend wordt de top tien gepresenteerd in het Centraal infopunt.

Stemmen kan tot 30 maart op www.erfgoedbrugge.be.

Expo Haute Lecture by Colard Mansion

Deze toptentoonstelling neemt je mee naar het Brugge van de 15de eeuw. De boekenproductie bloeit; Colard Mansion is één van de makers van schitterende en gegeerde luxeboeken. ‘Haute Lecture by Colard Mansion’ neemt je mee naar zijn atelier en dat van schilders, prentmakers en andere kunstenaars waarmee hij samenwerkte.

Wanneer: Nog tot 3 juni
Waar: Groeningemuseum, Dijver 12, Brugge

Archeologische collectie online

Raakvlak is de Onroerend Erfgoeddienst voor Brugge en Ommeland. In hun depot De Pakhuizen bewaren ze een uitgebreide archeologische collectie, van de prehistorie tot de moderne tijden. Via hun nieuwe website kan je nu ook online grasduinen door de archeologische sporen van Brugge, het Brugs Ommeland en daarbuiten. 

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.