NIEUWSBRIEF
4 november 2015
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter
Tradities voorop in Café Vlissinghe

In november en december staan de tradities en bijzondere gebeurtenissen en gewoontes centraal in Café Vlissinghe. Maak op de mini-expo kennis met de spaarkas en de ‘Orde van de plancher’, of woon een aperitieflezing bij rond Brugse cafétradities. Vergeet daarbij niet je lidkaart van de ‘Orde van 500’, want iedereen met een volle lidkaart wacht een mooie afsluitende verrassing.

App Xplore Bruges uitgebreid met 2 nieuwe routes

‘Brugge anno 1562’ & ‘Café Vlissinghe’

Via Xplore Bruges kan je met je smartphone of tablet de culturele erfenis van Brugge verkennen. De app bevat reeds tien gratis routes.

De nieuwe tour ‘Brugge anno 1562’ neemt je mee naar het Brugge van de late middeleeuwen. Je stapt mee in de voetsporen van Marcus Gerards door Brugge. Op enkele plekken krijg je ook 3D-reconstructies te zien.

Als kers op de taart van het feestjaar ‘500 jaar Café Vlissinghe’ presenteert de herberg zijn eigen app. Duik mee in het rijke verleden van het café, zijn uitbaters en stamgasten.

Het platform Xplore Bruges is ontwikkeld met steun van Toerisme Vlaanderen en is gratis beschikbaar via Google Play en de Apple-store. 

Gezocht: typisch Brugse rituelen

Op 23 en 24 april 2016 gaat de jaarlijke Erfgoeddag door, met als thema ‘Rituelen’. Een ideaal moment om op zoek te gaan naar typische Brugse rituelen. Kan jij ons hierbij helpen?

 

Filmplezier met de Beeldcapsule

Diverse instellingen bewaren een schat aan audiovisueel materiaal. Deze website bundelt 50 filmpjes uit ons recent verleden. Geniet van deze terugblik op grote en kleine momenten uit het leven in Vlaanderen tijdens de afgelopen eeuw. Ook het Stadsarchief Brugge is present met een mooi filmpje. 

Expo en boek 50 jaar Westflandrica

De Provinciale Bibliotheek Tolhuis bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden! Ter gelegenheid van deze verjaardag selecteerde de bibliotheek een bonte verzameling affiches, foto's, prenten, documenten, boeken, tijdschriften en brochures. De stukken vertellen over de groei van de bibliotheekcollectie, over de Eerste Wereldoorlog, de ontwikkeling van het kusttoerisme, het leven van bekende West-Vlamingen en veel meer.

Expo in Provinciaal Hof, Markt 3, 8000 Brugge - nog tot en met 8 januari 2016 

Boek Westflandrica, 554. p., €19,90, te koop via de webshop van de provincie West-Vlaanderen

Wedstrijd: Exclusief voor 10 x 2 lezers van deze nieuwsbrief: Win een geleid bezoek op de expo op vrijdag 20 november om 16 uur. 

Expo Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in West-Vlaamse archiefdocumenten, 1815-1830

Het West-Vlaamse Archievenplatform (WAP) maakte naar aanleiding van haar vijftienjarig bestaan een rondreizende tentoonstelling over Koning Willem I en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Aan de hand van zeven thema’s wordt de betekenis van het ‘Hollands bewind’ voor onze provincie getoond. Tijdens de doortocht in Brugge worden originele documenten uit het Stadsarchief mee tentoongesteld. Er is aandacht voor de koninklijke bezoeken van Willem I aan Brugge, het politieke en sociaal-economische leven in die periode, de stichting van het Atheneum…

Stadsarchief Stadsarchief Brugge, Burg 11A - nog tot 3 januari 2016

UIT DE BRUGSE ERFGOEDKALENDER

Van lezingen rond cartografie of ziekenzorg, tot kookworkshops met vergeten groenten of peperkoekenhuisjes: er is de volgende weken voor elk wat wils te beleven of bij te leren.

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.