NIEUWSBRIEF
9 november 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

jade philippeth wil erfgoeddag brugge 2024 inclusiever maken

"Met een gezonde dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid begin ik binnenkort aan de unieke ervaring om Erfgoeddag Brugge mee te helpen organiseren als BIS-stagiair. Het thema ‘Thuis’ lijkt me iets waarin elke bezoeker zich kan herkennen en daarom spreekt het mij zo aan. Erfgoed kan ook verbindend werken. Ik kijk er dan ook naar uit om mijn steentje bij te dragen aan het meer inclusief en divers maken van dit evenement."
   
Historica en politicologe Jade Philippeth vervoegt ons team van 15 november 2023 tot en met 14 mei 2024. Ze maakt kennis met de Brugse partners op de lokale inspiratiesessie op 16 november.

   
     
      

KLASBAKKEN ERFGOEDWEEK MET HULP VAN LERARENOPLEIDING HOWEST

In de week van 23 oktober gaven de tweedejaarsstudenten van de lerarenopleiding van Howest opnieuw het beste van zichzelf in hun onderzoekweek.
  
Op één week tijd werden ze door ons ondergedompeld in een erfgoedbad en goten ze de opgedane inspiratie in vakoverschrijdende lesideeën met het erfgoed van enkele Brugse partners als inspiratiebron. Dank je wel Stadsarchief, Cultuurcentrum en Cultureel Islamitisch centrum Brugge voor de enthousiaste begeleiding. De studenten hebben deze week als een verrijking ervaren en gaan hun stage met een goedgevulde rugzak aan nieuwe contacten tegemoet.
   
De Brugse erfgoedpartners zetten de lesideeën van de studenten komende tijd om in klasbakactiviteiten voor de Erfgoedweek van 2024. Wil jij ook een uurtje voor de klas staan als Brugse erfgoedexpert, maar kon je er bij de projectweek niet bij zijn? Neem dan contact op met lisa.bracke@brugge.be voor 27 november 2023.

   
        

gezelle inspireert

Het Guido Gezellegenootschap heeft grootse plannen in 2024, want volgend jaar is het 125 jaar geleden dat Guido Gezelle is gestorven. Het genootschap klopte aan bij Erfgoedcel Brugge en de collega’s van erfgoedcellen TERF en Zuidwest om samen een bovenlokaal cultuurproject te ontwikkelen. Na een inspiratiesessie begeleid door Oetang in januari 2023 konden we samen maar liefst achttien partners uit Kortrijk, Roeselare en Brugge motiveren om mee te werken.
   
Deze inspanningen werden in oktober verzilverd, want de Minister van Cultuur honoreerde toen onze subsidieaanvraag, samen met nog 20 andere projecten. Zo haalden we voor de regio’s Brugge, Midden- en Zuid-West-Vlaanderen 134.700 euro binnen voor een boeiend traject met Gezelles werk als inspiratiebron, waarover je volgend jaar meer verneemt.

     
   

 
    

nieuwe struikelstenen in de kijker

    

In december plaatst de werkgroep struikelstenen Brugge
9 nieuwe struikelstenen in Brugge. De werkgroep organiseert daarom twee activiteiten.
   
Op zaterdag 9 december is er een rondrit gepland langs 8 nieuwe stenen, waarbij kort stilgestaan wordt bij de levensverhalen van de slachtoffers. Iedereen die dat wil, kan met eigen vervoer deelnemen.
   
Op donderdag 14 december nodigt de werkgroep historicus Koen Aerts (UGent) uit in Howest voor een lezing over de zin en onzin van herinneringscultuur. De lezing wordt voorafgegaan door de plechtige inhuldiging van de 9de struikelsteen voor Hector Joye, een korte inleiding over de Brugse cases en een toelichting door Erfgoedcel Brugge over het educatieve pakket dat bij de nieuwe struikelstenen ontwikkeld wordt door stagiaire Jeanne De Wolf (HoGent).      

Klik hier voor het programma en (gratis) inschrijving.

   

    

    

terugblik krikrakfestival
      

Afgelopen weekend namen we opnieuw deel aan het Krikrakfestival van Brugge Plus. Samen met onze buren Raakvlak, House of Time en Circusatelier Woesh bedachten we een avondspel op zaterdag 4 november waarbij de deelnemende kinderen een reis door de tijd maakten.
   
Het doel? De grote klok terug in werking laten treden door aanwijzingen te verzamelen tijdens een hele reeks opdrachten. De kinderen hebben er ondanks het ruige weer alvast van genoten.

   

   
dag van de ambachten
   

Op zondag 19 november gooien ambachtslieden over heel België de deuren van hun atelier open voor het brede publiek tijdens de Dag van de Ambachten.
   
Tijdens deze inspirerende dag maak je kennis met een waaier aan verschillende ambachten en wie weet kan je wel eens proeven van een ambacht. Dompel jezelf onder in een onmetelijk creatieve wereld en trek naar de ateliers!
   
Ontdek hier welke ambachtslui in Brugge zullen deelnemen.
   
Binnenkort sluiten we de themalijn 'Brugge, stad van makers' af. De afgelopen drie jaar ontmoetten we vele gedreven vakmensen, maakten we kennis met ambachten waarvan we nog nooit gehoord hadden en hielpen we met het borgen en doorgeven van diverse praktijken voor en aan volgende generaties.
   
Al onze initiatieven van de afgelopen drie jaar brachten we samen op onze website. En uiteraard blijven we historisch vakmanschap ook de komende jaren een warm hart toedragen.

   

een nieuwe reeks erfgoed leeft!- activiteiten komt eraan
   

Onder de noemer ‘Erfgoed leeft!’ maken we samen met Avansa een blik achter de schermen mogelijk van Brugse erfgoedprojecten. De eerste activiteit voor het aankomende voorjaar staat alvast online.
   
Op 12 januari 2024 neemt een gids je mee doorheen de geschiedenis van de Koninklijke Stadsschouwburg en maak je kennis met de indrukwekkende collectie podiumtechnisch en scenografisch erfgoed die op zolder is samengebracht. Snel inschrijven is de boodschap! 
   
Via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte over de volgende activiteiten.

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.