NIEUWSBRIEF
7 september 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

erfgoedcel brugge zoekt bis-stagiair voor erfgoeddag 2024

Zoals elk jaar zoekt Erfgoedcel Brugge een BIS-stagiair voor de organisatie van Erfgoeddag 2024 (op zondag 21 april 2024). Dit keer is het thema “Thuis”. Samen met tal van lokale partners zoeken we uit wat het betekent om een ‘thuis’ te hebben en hoe dit evolueerde in de tijd.
   
Ken je iemand die warm loopt van erfgoed en lokale geschiedenis, die sterk is in organiseren en communiceren en die op zoek is naar een eerste praktijkervaring in de erfgoedsector? Speel dan onze vacature door!
   
Alle info vind je hier. Solliciteren kan nog tot 24 september.

   

kom naar open monumentendag brugge

Erfgoedcel Brugge werkt mee aan Open Monumentendag in Brugge. We voorzien een pop-up expo over de huisvlijt en het leven van de begijnen in het huis van de Grootjuffrouw van het UNESCO beschermde Begijnhof, focussen op het doorgeven van vakmanschap textiel in het Sashuis en gaan aan de slag met historisch chinoiserie behangpapier in Hof Sebrechts.
   

Redenen genoeg dus om op 9 en 10 september naar Brugge te komen om “met hart en ziel” te genieten van verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze prachtige monumenten.

    

denk mee over de toekomst van het begijnhof van brugge 

Het Brugse Begijnhof is al sinds de 13de eeuw een bijzondere plek, voor Bruggelingen en de vele bezoekers van de stad. Naar aanleiding van Open Monumentenweekend nodigt Stad Brugge jou uit om mee te denken over wat deze plek, sinds 1998 erkend als UNESCO werelderfgoed, zo typeert en hoe ze er volgens jou in de toekomst moet uitzien.
   
Stad Brugge wil het Begijnhof immers grondig opknappen en zo inrichten dat de ziel van deze plek zo goed mogelijk bewaard blijft. Daarom onderzoekt de Stad wat nu precies de geest van deze plek is. Dat doet het samen met deskundigen én met iedereen die het Begijnhof een warm hart toedraagt. Het resultaat van dit onderzoek zal als basis dienen voor de plannen voor de restauratie en herinrichting.
   
Wil je meedenken? Sluit dan op 9 of 10 september aan bij één van de workshops in het Begijnhof. Deelname is gratis, maar er wordt wel gevraagd om in te schrijven via deze link.
   

Meer context op de website van Stad Brugge.

 
    

vakmanschap van de Brugse begijnen tentoongesteld

    

Witgeschilderde gevels, bloeiende narcissen… Bij ‘Brugs Begijnhof’ denk je waarschijnlijk aan het bekende binnenplein van deze werelderfgoedsite. Maar wat met de wereld achter de muren van de gekende begijnhuisjes?
   
In 2022-2023 brachten PARCUM en Erfgoedcel Brugge het roerend erfgoed van de Begijnhofsite in kaart. De inventarissen die tijdens deze trajecten ontstonden, bieden een interessant inzicht in de rijke tradities en eeuwenlange gebruiken van deze plek. Tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september kan je collectiestukken bewonderen die het leven van de begijnen - en in het bijzonder hun huisvlijt - illustreren. Kom langs en maak kennis met het vakmanschap van deze dames in een uniek decor! Meer info vind je
hier.

   
Kan je niet wachten tot dan? Ontdek een deel van de collectie al via onze gloednieuwe e- tentoonstelling op
Erfgoed Brugge.

    

    

 vrijwilligers vives spellenlab trekken naar speelgoedmuseum

   

Op 17 augustus bezochten we samen met onze vrijwilligers die de erfgoedcollectie van VIVES SpellenLab registreren en digitaliseren het Speelgoedmuseum in Mechelen.
   
De tijdelijke spellententoonstelling daar is opgesteld door het Brugse spellenlab, dat de grootste spellencollectie ter wereld herbergt en heel wat expertise over spelerfgoed en het didactische gebruik van spellen in huis heeft.
   
We maakten achter de schermen kennis met de toekomstplannen van het Speelgoedmuseum: de voorbereidingen voor de aankomende verhuis naar het station van Mechelen, de keuzes bij de inrichting van het nieuwe museum, de ontzamelacties waarbij ook Musea Brugge betrokken is...
   
We verkenden ook samenwerkingsmogelijkheden voor de nabije toekomst. Lees er meer over in 2024!
      

     

   

   

geslaagd hedendaags ritueel op het vernieuwde reiefestival
   

Erfgoedcel Brugge werkte graag mee aan de workshop “Pro Gratia Recepta” in de Poortersloge n.a.v. het thema "Geloof" op het vernieuwde Reiefestival georganiseerd door Brugge Plus vzw van 18 tot 20 augustus.
   
Samen met kunstenares Azzurra De Gregorio maakten 330 participanten ex voto's, die na afloop tijdens een bootprocessie meegevoerd werden op de prachtig verlichte Brugse Reien.
   
Laat je hieronder meevoeren door de sfeerbeelden van de avond:
   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.