NIEUWSBRIEF
9 februari 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

nieuwe administratief medewerker

Op 2 februari is Evelyne Desmet bij de erfgoedcel gestart. Ze vervangt Catherine Brouckaert als administratief medewerker. Evelyne zal onze werking halftijds ondersteunen op maandag, dinsdag en donderdagvoormiddag. Ze is al vertrouwd met de werking van Stad Brugge. Haar vorige werkplek was het Huis van de Bruggeling, bij de dienst Werk en Ondernemen.
   
Welkom in ons team, Evelyne!

    

    

   

      

 subsidie voor collectiezorg in de regio Brugge-oostende

Erfgoedcellen Brugge en Kusterfgoed kunnen dankzij een Vlaamse subsidie van 175.000 euro de komende 3 jaar een deskundige regionale collectiezorg inzetten. De projectmedewerker zal de collectie- en depotnoden in de regio Brugge-Oostende in kaart brengen en een visie op een regionale collectie- en depotwerking ontwikkelen. Ook de regionale dienstverlening van de Erfgoedfabriek (het depot van Musea Brugge, IOED Raakvlak en het regionaal depot voor de referentieregio’s Brugge en Oostende) wordt dankzij dit cultureel-erfgoedproject uitgebouwd.
   
Wil jij je tanden zetten in dit uitdagende project? Solliciteren kan nog tot 21 februari.
   
Alle info vind je hier.

    
    

    

 upcycling van religieus textiel uit de Emmaüsparochie

Er bruist al heel wat in onze stad rond circulaire economie. Heel wat (jonge) makers en bedrijven gaan aan de slag met hergebruik, recyclage en herstel. In samenspraak met Bisdom Brugge en de betrokken kerkbesturen stellen we een selectie religieus textiel ter beschikking van Brugse makers om er nieuwe creaties mee te maken.
   
Het gaat om textiel met een lage erfgoedwaarde dat niet meer gebruikt zal worden bij de eredienst. Het is geselecteerd na afloop van een intensief en participatief registratie-, waarderings- en herbestemmingstraject. Zo blazen we religieus textiel dat in onbruik geraakt is, nieuw leven in. Het resultaat van dit project in samenwerking met Handmade in Brugge en Arte/Grossé wordt op 16 juni bekendgemaakt.

   

 oproep brugse makers

Elk jaar kent Handmade in Brugge labels toe aan Brugse makers die het verschil maken binnen hun ambacht. Als labelhouder maak je deel uit van een inspirerend netwerk van ambachtelijke ondernemers waar volop tips & tricks worden gedeeld, plannen worden gesmeed en co-creaties op poten worden gezet. Daarbij zet Handmade in Brugge haar makers ook volop in de kijker bij het brede publiek.
    
Kandidaten die het label wensen te ontvangen in 2023 kunnen vanaf 1 februari t.e.m. 28 februari 2023 hun deelnemingsdossier indienen bij Handmade in Brugge. Dit kan digitaal via info@handmadeinbrugge.be of schriftelijk t.a.v. Handmade in Brugge, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge.
   
Het reglement en het formulier om het deelnemingsdossier samen te stellen zijn hier terug te vinden.

   

 ERFGOED LEEFT
    

Ken je de 'Erfgoed leeft' activiteiten al? Samen met Avansa regio Brugge bieden we onder die noemer regelmatig een blik achter de schermen van de vele erfgoedprojecten in Brugge. Een schot in de roos, zo blijkt. Want de activiteiten zijn steeds snel volzet.
   
Het nieuwe seizoen is meteen ingezet met een klepper op 18 januari. Een 60-tal geïnteresseerden kwamen bijeen in de Kapucijnenkerk om meer te weten te komen over de historiek én de toekomst van deze plek en van het Brugse religieuze erfgoed in het algemeen. Sprekers waren Kristof Lataire en Evelien Vanden Berghe van Toerisme Vlaanderen en Livia Snauwaert van Erfgoedcel Brugge.
     
Houd de nieuwe programmabrochure en website van Avansa in de gaten, want we hebben nog veel toffe activiteiten in petto voor het komende jaar!

   

   

 BRUGS AIRBAG FESTIVAL borgt accordeonmuziekcultuur
   

Op 20 jaar tijd is er dankzij Airbag Festival in Brugge een hechte erfgoedgemeenschap ontstaan die een liefde voor de accordeonmuziek en het accordeon deelt.
   
Het Airbag Festival, een initiatief van Cultuurcentrum Brugge, belichaamt dat waar het bij immaterieel erfgoed om draait: de cultuur die rond accordeonmuziek ontstaat en de gemeenschap die zich erachter schaart. Dit jaar wordt het Airbag Festival toegevoegd aan het Register Inspirerende Voorbeeldpraktijken Immaterieel Erfgoed.
     
Het Register biedt een nieuwe blik op de festivaltraditie en ziet het als een goede borging van immaterieel erfgoed. Het is een mooi voorbeeld van hoe een festival een instrument en muzikale praktijk nieuw leven kan inblazen.
     

   

   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.