NIEUWSBRIEF
12 januari 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

Gelukkig nieuwjaar!

Nieuwjaarskaart van de lantaarnstekers uit de fotoverzameling van Stadsarchief Brugge

Net als de Brugse lantaarnstekers in 1948, wensen wij van Erfgoedcel Brugge al onze partners, vrijwilligers en sympathisanten een gelukkig nieuw jaar toe. We kijken al uit naar de komende ‘beestige’ Erfgoeddag en de vele boeiende projecten waarmee we jouw jaar mee willen oplichten.
   
Je leest er alles over in onze nieuwsbrieven en op onze social media kanalen!

    

    

   

      

leerlingen van Sint-Leo Hemelsdaele ontwikkelen Erfgoedfietstocht 

Vandaag verwelkomen we maar liefst vier zesdejaars van Sint-Leo Hemelsdaele bij Erfgoedcel Brugge. De leerlingen werken bij ons in de aanloop naar Erfgoeddag een fietstocht uit die je langs vele erfgoedactiviteiten zal leiden.
     
De leerlingen leren op deze manier onze werking beter kennen en doen ervaring op die hen zal ondersteunen in hun verdere studie- en beroepskeuze. Dit jaar staat Erfgoeddag in het teken van dieren. We kijken dan ook uit naar de beestige fietstocht die uit deze stage zal voortvloeien!

    

 koffiestories in brugse erfgoedcollecties

Mogen we nog even terugblikken op 2022? Eén van onze meest verbindende projecten was ongetwijfeld Koffiestories. Maar liefst 15 partners werkten samen om deze expo naar Brugge te halen en te verrijken met een lokaal activiteitenprogramma rond deze troostende drank.
   
Speciaal voor de Brugse editie verzamelden we bovendien beelden en objecten uit Brugse erfgoedcollecties die gelinkt zijn aan koffie. Bezoekers konden Brugse koffieverhalen en -objecten ontdekken via spelletjes en door te grasduinen in de Brugse erfgoedcollecties via een touchtafel.
   
Koffiestories gemist? Geen nood! We verwerkten de inhoud van de digitale toepassing in een gloednieuwe e-tentoonstelling.

   

succes catherine!

Twee jaar geleden startte Catherine Brouckaert bij de erfgoedcel als administratief medewerker. Ze oriënteerde zich vol enthousiasme in de erfgoedsector, beet zich vast in de uitleendienst en onze financiën en stak de handen uit de mouwen om onze werkplek en evenementen te helpen organiseren. Catherine start deze week op een andere stadsdienst. We zullen haar toewijding, humor en ondersteuning missen en wensen haar het allerbeste toe bij de collega’s!

        

     

 oproep struikelstenen in brugge
   De Brugse werkgroep struikelstenen, waar Erfgoedcel Brugge deel van uitmaakt, legde vorig jaar een eerste steen voor verzetsstrijder Matthieu Hinoul. De werkgroep wil voortaan elk jaar een vijftal struikelstenen plaatsen in Brugge.
   
'Struikelstenen' zijn kasseien met een messing naamplaatje, die op het trottoir worden geplaatst voor de woonplaats van iemand die door het nazi-regime vervolgd is. Het idee komt van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig en wordt nu ook in Brugge opgepikt.
   
Heb je suggesties, ken je een te weinig bekend verhaal, weet je iets over een slachtoffer van het nazi-regime die we in herinnering moeten houden? Geef je suggestie door aan de werkgroep via struikelstenenbrugge@gmail.com.

     

 BIS-baan registratie bij musea brugge
    

Heb jij sterke digitale vaardigheden en een hart voor cultuur en erfgoed? Zin om werkervaring op te doen in een culturele organisatie met internationale uitstraling? Word projectmedewerker registratie en collectie-ontsluiting bij Musea Brugge. De BIS-baan bij onze collega’s duurt 6 maanden en loopt vanaf 15 maart 2023.
   
Heb je interesse? Je leest alle info over deze vacature op de website van Musea Brugge. Solliciteren kan nog tot 30 januari.

   

 
   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.