NIEUWSBRIEF
7 december 2021
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

Startschot Erfgoeddag 2022 is gegeven!

    

Op maandag 15 november vond onze infosessie over Erfgoeddag 2022 plaats. Gelukkig kon dit info-moment fysiek doorgaan, en het resultaat was een boeiende avond waarop veel straffe ideeën voor activiteiten de ronde deden!

De infosessie is traditiegetrouw het moment waarop we Erfgoeddag en haar nieuwe thema voorstellen aan organisaties die geïnteresseerd zijn om hierrond een activiteit te organiseren.

Uniek aan deze info-avond was dat ze niet alleen gericht was op onze collega-erfgoedorganisaties, maar ook op onderwijsinstellingen. Met ‘Erfgoeddag maakt school’ hopen we namelijk de band tussen erfgoed- en onderwijssector te versterken.

Dat hebben we op deze infosessie vrij letterlijk genomen: na een kennismakingsspel en een inhoudelijke presentatie, leerden de genodigden elkaar kennen tijdens een echte speeddate! Heerlijke hapjes en drankjes werden voorzien door bagelsalon Sanseveria.

Ben je geïnteresseerd om zelf een Erfgoeddag-activiteit te organiseren, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via erfgoeddag@brugge.be.

We helpen je graag verder!

welkom floor

Op 1 december mochten we Floor Vansweevelt verwelkomen in ons team.

Floor is onze nieuwe BIS-stagiair. Via een BIS-baan geven we elk jaar een stagiair de kans geven om een half jaar lang praktijkervaring bij ons op te doen.
Floor zal Sarah ondersteunen bij de opbouw van het programma voor en de communicatie over Erfgoeddag 2022. Onder het motto “Erfgoeddag maakt school!” duikt Erfgoeddag volgend jaar in het rijke schoolleven en -verleden. Nieuw daarbij is de Erfgoedweek voor scholen vlak na de paasvakantie, die aan Erfgoeddag vooraf gaat. Floor zal Lisa helpen bij de erfgoededucatieve werking die samen met leerkrachten en erfgoedspelers wordt opgezet.

Floor woont in Brugge, is afgestudeerd als historica en kunstwetenschapper in Leuven en liep in 2020 al stage bij de collega’s van Musea Brugge in het Groeningemuseum.

“Ik ben enthousiast om mij volop in te zetten voor de organisatie van de erfgoeddag en -week. De komende zes maanden worden een nieuwe en spannende uitdaging voor mij. Ik kijk al uit naar het resultaat in april 2022.”

Wij heten Floor hartelijk welkom en wensen haar veel succes!

KERSTTIPS

- Studiedag Brugse boekgeschiedenis

Brugge is een stad van boeken en letters. Vandaag, en ook in het verleden.

Biekorf organiseert daarom op 10 december een studienamiddag over ettelijke eeuwen aan Brugse boekgeschiedenis, een wereld van manuscripten, boekdrukkers, bibliofielen en bibliotheken.

Aansluitend op de 6 korte lezingen van die dag is ook een kleine boekenvoorstelling voorzien. Op de studiedag nemen we ook afscheid van Ludo Vandamme, wetenschappelijk medewerker bij de Openbare Bibliotheek van Brugge, waarmee wij heel graag hebben samengewerkt.

Inschrijven kan hier doen.

 

- Musea Brugge Card

Ben je nog op zoek naar dat ene perfecte geschenk? Geef iemand een Musea Brugge card cadeau!

Met een Musea Brugge card kan je na de kaar te activeren 72u lang alle geopende locaties van Musea Brugge bezoeken.

Een Musea Brugge card kan je hier aankopen. Je kan de kaart tijdelijk met de code MBC21 aan een kersttarief van €24 (i.p.v. €32) aanschaffen.

 

- Verhalen uit de ondergrond

Van 9 december 2021 tot 27 oktober 2023 kan je in het Gruuthusemuseum de expo 'Verhalen uit de ondergrond' bezoeken.

De expo toont de belangrijkste archeologische sites in en rond de stad en brengt een collectie topvondsten uit de regio samen. Archeologische dienst Raakvlak verleende voor de expo haar expertise. Walvisbot, schaatsen, juwelen, een berenschedel: de bronnen zijn schaars maar de verhalen groots!

Tickets vind je hier.

 

- Droomlanders

'Droomlanders' is een boek dat Davidsfonds in samenwerking met CEMPER dit jaar heeft uitgebracht. Bruno Forment vertelt erin over decorschilders en tot de verbeelding sprekende decordoeken die ze doorheen de geschiedenis vervaardigden. Het boek toont herontdekte decorstukken en nooit eerder gepubliceerde foto's.

Met de code Brugge8186 kan je enkel via het bestelformulier dat je hier vindt het boek aan een kerstkorting kopen. De actie is vanaf vandaag één maand geldig, dus wees er snel bij!

 

FIJNE FEESTDAGEN!

 

Het was een bewogen jaar met de start van een nieuw team en de coronagolven die bedwongen moesten worden.

Toch bleven we niet bij de pakken zitten en kijken we reikhalzend uit naar het komende jaar waarin we elkaar hopelijk vaker mogen ontmoeten! Erfgoedcel Brugge bedankt je voor je enthousiasme in het steeds blijven bezoeken van erfgoedcollecties en het organiseren van erfgoedactiviteiten in onzekere tijden.

Vanuit het hoofdkwartier van Erfgoedcel Brugge wensen we iedereen een gezellig eindejaar en een gezond 2022!

 

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.