NIEUWSBRIEF
15 november 2021
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

deze week de laatste kans!

    

Tot en met 10 november kan je je nog inschrijven voor de infosessie die Erfgoedcel Brugge organiseert om licht te schijnen op het nieuwe thema 'onderwijs' voor Erfgoeddag en het nieuwe concept Erfgoedweek. 

De infosessie vindt plaats op 15 november om 19u30 in de Vriendenzaal van het Groeningemuseum. Spelers uit de erfgoed- en onderwijswereld zullen aanwezig zijn zodat de avond een ideaal moment is om banden te smeden naar aanloop van de Erfgoeddag en Erfgoedweek. Tijdens de avond wordt een hapje en drankje voorzien. 

Door de verstrengde corona-maatregelen is het aantal inschrijvingen beperkt, dus wees er snel bij! Inschrijven kan je doen door een bevestigingsmail te sturen naar ERFGOEDDAG@brugge.be 

Daarnaast organiseert FARO eveneens een digitaal vragenuurtje op 23 november, tussen 19u en 20u30. Inschrijven daarvoor kan je hier doen.

einde ziende blind/de wereld binnen handbereik

De tentoonstelling “De Wereld binnen handbereik” zette de historische collectie –hulpmiddelen voor mensen met een visuele en auditieve beperking - van het Brugse Spermalie-instituut in de spotlights. Van mei tot september 2021 genoten meer dan 3000 bezoekers van de dubbeltentoonstelling in Brugge en Leuven. Twee curatoren met een visuele beperking selecteerden de objecten: braille schrijfmachines, opgezette dieren, reliëfkaarten of modellen van schepen en landbouwwerktuigen. De zintuiglijke waarneming was het uitgangspunt: voelen, horen, ruiken en kijken waren allemaal vertegenwoordigd.

Deze expo was het sluitstuk van een langer traject dat Erfgoedcel Brugge ondersteunde: eerder werd de collectie al geïnventariseerd en digitaal ontsloten. Maar ook na de expo is het niet gedaan. We werken volop aan een permanente presentatie in de gebouwen van De Kade vzw (Spermalie) zodat bezoekers dit erfgoed kunnen blijven bewonderen, beluisteren en bevoelen!

Wil je meer ontdekken over deze bijzondere collectie? Klik dan hier om naar de projectpagina van FARO te gaan.

gezelle, creatieve leraar tussen oud en nieuw

Op 27 november organiseert het Gezellegenootschap, samen met het Gezellearchief en Musea Brugge, zijn jaarlijkse studiedag dat dit jaar in het teken van onderwijs staat.

Guido Gezelle begon zijn professionele carrière als leraar aan het Kleinseminarie in Roeselare. Met veel
overgave en toewijding stond hij voor de klas, waarbij hij, net als in zijn poëzie, ook wel eens experimenteel
uit de hoek durfde komen. Over het onderwijs in de 19e eeuw en Gezelle als leraar komen twee sprekers aan
het woord tijdens het eerste deel van deze studiedag. In de namiddag duik je in de correspondentie tussen
Gezelle en de leraars van het Brugse Sint-Lodewijkscollege.

De dag begint om 10u met een ontvangst met heerlijke koffie en eindigt om 16u. Een broodjesmaaltijd over de middag wordt voorzien. De studiedag vindt plaats in de Vriendenzaal van Musea Brugge in het Groeningemuseum, inkom is €10 voor niet-leden, €5 voor leden ter plaatse te betalen.

Inschrijven kan je doen vóór 22 november via Inge Geysen (Musea Brugge), Dijver 12, 8000 Brugge, 050 44 87 99 (kantooruren) of via inge.geysen@brugge.be. 

ERFGOEDCEL IN NETWERK BIBLIOTHEEK BRUGGE

Heb je altijd al eens willen rondneuzen in onze boekencollectie? Dan hebben we goed nieuws, want onze handbibliotheek wordt een filiaal van de Openbare Bibliotheek!

Collega’s Catherine en Sarah vulden de online catalogus al aan tot maar liefst 400 titels, een aantal dat elke maand nog groter wordt.

Benieuwd wat er op onze rekken staat? Ga naar https://brugge.bibliotheek.be/ en kies bij ‘Biblocaties en collecties’ voor ‘Erfgoedcel Brugge’ om onze collectie te doorzoeken. Je kan onze boeken enkel ter plekke en op afspraak raadplegen. Mail naar info@erfgoedcelbrugge.be of bel op werkdagen naar 050 44 50 48.

Tot snel?

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.