NIEUWSBRIEF
12 oktober 2021
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

STUDIEDAG MEERTALIGHEID EN INTERNATIONALE ONTSLUITING ERFGOEDDATA

    

Heel veel erfgoedcollecties verdienen internationale uitstraling, maar zijn op dit moment enkel in het Nederlands ontsloten. Hoe maak je gedigitaliseerde collecties goed vindbaar voor internationale collega’s, onderzoekers, verzamelaars of bezoekers? Bieden machinevertalingen of thesauri kwalitatieve oplossingen? Aan welke vereisten moeten systemen voldoen om meertaligheid te ondersteunen?

Overweegt je organisatie de stap naar meertalige ontsluiting of heb je al ervaring die je graag deelt met collega’s? Schrijf je dan snel in voor deze gratis studiedag!

De studiedag vindt plaats in het Grootseminarie Brugge. Inschrijven kan tot en met 18 oktober en kan je hier doen.

SAVE THE DATE! ERFGOEDDAG EN ERFGOEDWEEK

Op 15 november om 19u30 organiseert Erfgoedcel Brugge een infosessie rond erfgoeddag en erfgoedweek voor leerkrachten van de Brugse scholen en verscheidene erfgoedpartners.

Het belooft een inspirerende avond te worden waarin de deelnemers worden aangespoord met lokaal erfgoed in interactie te gaan. Een uitnodiging voor deze avond met de praktische details volgt op een later moment.

Ga je in tussentijd graag al aan de slag met het thema van dit jaar ‘Erfgoeddag maakt school?’ Of wil je op voorhand al eens nadenken over een mogelijke activiteit? Download dan hier de inspiratiebrochure. Je kan de brochure ook bij ons in de kantoren komen ophalen (Komvest 45).

vertrek van enkele collega's en komst Pieter

Na 18 jaar bij Erfgoedcel Brugge proeft collega Ina van een ander avontuur, waarbij ze haar liefde voor boeken volgt.
De kiem hiervoor werd lang geleden gelegd, onder andere door Lewis Carroll en Alice.

Ina gaat gedurende vijf maanden aan de slag als educatief animator in de Openbare Bibliotheek Brugge ter vervanging van een collega.

Ook moesten we collega Nele uitwuiven die zich voortaan zal inzetten voor de dienstverlenende vereniging Midwest. Veel succes aan allebei!

Daarnaast mochten we gelukkig collega Pieter verwelkomen! Pieter zal instaan voor een deel van het takenpakket van Ina met betrekking tot inclusie en diversiteit.

STUDIEDAG "WINTERTRADITIES IN BEWEGING OF IN HET GEDRANG?"

In 2021 viert Volkskunde West-Vlaanderen 20 jaar Midwinterfeest. Naar aanleiding van deze feesteditie organiseren Volkskunde West-Vlaanderen en Musea Brugge op zaterdag 27 november 2021 een studiedag over wintertradities.

De winter is een tijd van veel traditionele feesten: Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, Driekoningen, Maria Lichtmis en Carnaval. De laatste jaren laaien heel wat discussies over deze tradities of dit immaterieel erfgoed op. Denk maar aan het Zwartepietendebat of de joodse karikaturen op het Aalsterse Carnaval. Sommigen betreuren het ook dat nieuwe feesten – zoals Halloween – de oude verdringen of dat oude tradities ten prooi vallen aan commercie. Met een studiedag laten Volkskunde West-Vlaanderen en Musea Brugge de verschillende stemmen in het debat over wintertradities aan bod komen en met elkaar in dialoog gaan.

De studiedag vindt plaats in het Wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 13, 8200 Brugge, de inschrijving voor de dag bedraagt €30, inclusief lunch en receptie. Inschrijven kan je hier doen.

 

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.