NIEUWSBRIEF
29 september 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONA

In onze nieuwsbrieven van de voorbije maanden kon je meermaals lezen hoe we achter de schermen hard werkten aan de voorbereiding van een coronaproof erfgoedwerking en luidop droomden van een heropstart van onze projecten met vrijwilligers en erfgoedorganisaties.

Vandaag kunnen we hier eindelijk de vruchten van plukken. Onze vrijwilligers gaan terug aan het werk en projecten die we tijdens de zomermaanden voorbereidden schieten uit de startblokken. Daarnaast blijven we samen met het Brugse erfgoedveld verder nadenken over erfgoed in het nieuwe normaal.

We hebben dus nu al heel wat erfgoednieuws voor je… en dat zal de komende weken niet anders zijn.

Geniet ervan, en tot heel binnenkort,

Ina, Jules, Anje & Veerle

het Erfgoedcel Brugge-team

 

INVENTARISATIETRAJECTEN MET VRIJWILLIGERS OPNIEUW VAN START
Heropstart inventarisatie © Erfgoedcel Brugge

Na enkele lange maanden zonder vrijwilligerswerking kunnen onze vrijwilligers eindelijk opnieuw aan de slag met het religieus erfgoed in de Sint-Baafskerk en de collectie oude bordspellen in het VIVES Spellenarchief.

Om beide inventarisatietrajecten veilig te laten verlopen, namen we heel wat voorzorgsmaatregelen en beslisten we ook om net iets anders te werk te gaan.

PARAMENTEN: EEN VAAK OPGEBORGEN EN VERGETEN DEEL VAN HET RELIGIEUS ERFGOED
Paramenten_KoorkapSint-Gilliskerk © Erfgoedcel Brugge

Na vijf jaar inventarisatie van het religieus erfgoed in de Brugse parochiekerken presenteren we in het Musea Brugge Magazine vier edities lang een selectie bijzondere stukken die reeds door de handen van onze vrijwilligers gingen.

Het vierde en laatste artikel legt de focus op paramenten: Dat zijn liturgische gewaden en hun toebehoren. Ze worden uitgevoerd in dezelfde stof en stijl en zijn dikwijls prachtig versierd.

AAN DE SLAG IN DE STADSSCHOUWBURG
Opstart stadsschouwburg © Erfgoedcel Brugge

In de catacomben van de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge ligt een unieke verzameling theatererfgoed verstopt. De komende weken duikt een groepje techniekers van het Cultuurcentrum Brugge in deze collectie voor de opmaak van een digitale inventaris. En wij begeleiden en ondersteunen hen hierin.

De collectie zal online te raadplegen zijn via Erfgoedinzicht.be.

 

HERBEKIJK HET PANELGESPREK ‘ERFGOED IN HET NIEUWE NORMAAL’
Erfgoedrendez-vous © ErfgoedBrugge.be – collectie Stadsarchief (Brusselle-Traen)

Op donderdag 17 september organiseerden we voor de derde keer een Erfgoedrendez-vous. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kozen we ook deze keer voor een (semi-)digitaal format: In een panelgesprek spraken we met zes Brugse erfgoedwerkers over de impact van de coronacrisis op hun werking en dachten we na over erfgoed in het nieuwe normaal.

Het panelgesprek gemist? Herbekijk het integraal of in fragmenten op onze website.

VERRIJK MEE DE KIJK OP BRUGGE
Verrijkdekijk © Stadsarchief Brugge- collectie Guillaume Michiels

Op 26 september gaven Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Stadsarchief Brugge het startschot van het project Verrijk de kijk op Brugge. De komende maanden plaatsen ze duizenden oude onbeschreven afbeeldingen met Brugse zichten op een online platform. Om ze te beschrijven, doen ze graag op jullie allemaal een beroep.

Ben jij een kenner van Brugge en deelgemeenten en deel je graag die kennis? Surf dan snel naar www.verrijkdekijkopbrugge.be en doe mee!

EXPO: SIMON STEVIN VAN BRUGGHE, 1620 – 2020
SimonStevin © Academisch Historisch Museum – Universiteit Leiden

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin zorgde in de 16de en 17de eeuw voor revolutionaire vernieuwingen op het vlak van onder meer navigatie, fysica, architectuur, stedenbouw en wiskunde. Dit jaar is het exact 400 jaar geleden dat hij stierf.

Daarom sloegen Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, Toerisme Brugge en Universiteit Gent de handen in elkaar voor een unieke overzichtstentoonstelling. Die is nog tot 29 november gratis te bezoeken in het Stadsarchief. Vergeet niet te reserveren!


Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.