NIEUWSBRIEF
15 september 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONA

Het culturele leven zwengelt stilaan terug aan en dat zien we ook aan het aantal oproepen, aankondigingen en nieuwsberichten die ons vanuit het Brugse erfgoedveld bereiken.

In deze nieuwsbrief willen we dan ook de Brugse erfgoedliefhebbers en -organisaties even extra in de kijker zetten. Het deed deugd om te zien hoe ze de voorbije maanden creatief met de uitdagingen van de coronacrisis aan de slag gingen en het erfgoed op de meest uiteenlopende manieren centraal wisten te zetten.

Hieronder bundelen we enkele recente nieuwtjes uit het veld.

Veel leesplezier,

Ina, Jules, Anje & Veerle

het Erfgoedcel Brugge-team

EXPO: WEST-VLAANDEREN ONDER VUUR
2020-09_Expo_Brugge_West-Vlaanderen-onder-vuur  © Rijksarchief Brugge

Van 15 september tot 23 december kan je in het Rijksarchief Brugge de tentoonstelling ‘West-Vlaanderen onder vuur’ bezoeken. Enkele opmerkelijke stukken uit de 1,1 km oorlogsschadedossiers uit 1940-1945 die het archief bewaart, tonen je de allesvernietigende kracht van oorlog… en de menselijke veerkracht bij de heropbouw.

De tentoonstelling hangt samen met de reizende expo ‘Duizend bommen en granaten’ van het West-Vlaams Archievenplatform, die tot 23 oktober in het Rijksarchief neerstrijkt.


 

BOEK: LANGS DE MOERKERKSE STEENWEG EN ZIJWEGEN
CoverMoerkerkseSteenweg  © Dirk Callewaert

In zijn nieuwe boek belicht Dirk Callewaert hoe Sint-Kruis in de loop der jaren van boerendorp naar verstedelijkte deelgemeente van Brugge evolueerde.

De zwart-witillustraties (waarvan 90% onuitgegeven) en vlotte tekst helpen zowel de leek als de wetenschapper om het eigen erf­goed te (her)ontdekken. Een aanrader voor iedereen die van Sint-Kruis houdt en daarover meer wil weten.

Langs de Moerkerkse Steenweg en zijwegen (Leven, wonen en werken langs een dorpsstraat met 23 zijstraten) - 358 bladzijden, 380 zwart-witillustraties, offset, genaaid, 16 x 24 cm – is voor 18 euro verkrijgbaar via de auteur.OPROEP: JE EIGEN ONDERZOEK NAAR WAGENMAKERIJ
Wagenmakers  © ErfgoedBrugge.be – collectie Stadsarchief / J.A. Rau

Wat een garagist vandaag voor ons betekent, dat was de wagenmaker voor onze voorouders.

Heb jij altijd al meer willen weten over de wagenmaker in je dorp of familie? In een vorming reiken Histories en CAG je de handvatten aan om de (familie)geschiedenis van wagenmakers in jouw regio bloot te leggen.

Kan je nog iets vertellen over het werk van je (over)grootvader als wagenmaker? Of heb je zelf nog interessant materiaal? Neem dan contact op met Griet Frère.


AANKONDIGING: DAG VAN DE TRAGE WEG 2020
 DTW2020 © Dag van de Trage Weg

Op de Dag van de Trage Weg zetten wandelaars, fietsers en ruiters in ons land de voordelen van trage wegen in de kijker en vragen ze meer aandacht voor bedreigde paden, missing links en gaten in het netwerk.

Dit jaar gaat de Dag van de Trage Weg door op 17 en 18 oktober. Het programma is opnieuw een bonte verzameling van grote en kleine activiteiten, georganiseerd door tragewegen-liefhebbers, lokale verenigingen, steden en gemeenten.

Surf naar www.dagvandetrageweg.be voor het volledige programma, info en inspiratie. Vragen? Neem contact op via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.

FACEBOOK LIVE PANELGESPREK: ERFGOED IN HET NIEUWE NORMAAL
Uitnodigingsbeeld © ErfgoedBrugge.be - collectie Stadsarchief / Brusselle-Traen

Op donderdag 17 september organiseert Erfgoedcel Brugge opnieuw een Erfgoedrendez-vous. Met dit informeel ontmoetingsmoment willen we het Brugse erfgoedveld drie keer per jaar samenbrengen.

Ook dit keer kozen we noodgedwongen voor een semi-digitaal alternatief. Een panelgesprek waarbij we met vier Brugse erfgoedwerkers nadenken over een erfgoedwerking in het nieuwe normaal.

Maar digitaal heeft ook zijn voordelen… Zo kan iedereen die dat wil het gesprek meevolgen. Stem dus op 17 september om 20u zeker af op onze Facebookpagina.

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.