NIEUWSBRIEF
18 mei 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONAOnze dagelijkse werking, waarbij we intensief samenwerken met tal van (erfgoed-)partners en waarin menselijk contact centraal staat, moesten we de laatste maanden noodgedwongen naar het achterplan verschuiven.

Dat was heel jammer, maar tegelijk ook een mooie kans voor ons om sterker in te zetten op een digitale ontsluiting van het Brugs erfgoed. In deze nieuwsbrief bundelen we enkele mooie initiatieven voor je om erfgoed van thuis uit te beleven.

Veel digitaal verkenningsplezier,

Lothar, Ina, Jules, Anje & Veerle
het Erfgoedcel Brugge-team

In dialoog met Brugse levensbeschouwingen via de ErfgoedApp
copyright: Cel creatie – Stad Brugge

In 2018 ontwikkelden we samen met verschillende partners de erfgoedroute ‘Gesloten/open deuren: In dialoog met Brugse levensbeschouwingen’. Via de stadsapp Xplore Bruges kon je Brugse katholieken, moslims, orthodoxen, protestanten, anglicanen, vrijzinnigen, boeddhisten en hindoes ontmoeten en hun rituelen, tradities en plekken beter leren kennen.

Toen Xplore Bruges begin 2020 ophield te bestaan, wilden we deze unieke inkijk in Brugse levensbeschouwingen niet verloren laten gaan. Daarom zorgden we ervoor dat de route vanaf nu in een nieuwe, frisse lay-out beschikbaar is via de ErfgoedApp van FARO.


130 nieuwe bordspellen uit het VIVES-Spellenarchief online
copyright: Erfgoedcel Brugge

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus blijven de vrijwilligers die de collectie oude bordspellen van het VIVES-Spellenarchief inventariseren voorlopig in hun kot.

Maar het mooie werk dat ze in de maanden daarvoor verrichten kan je nu wel online bewonderen. Op ErfgoedBrugge.be en Erfgoedinzicht.be kan je nu een 130-tal nieuwe spellen online raadplegen.

Daarnaast zet een nieuwe e-tentoonstelling verschillende ganzenborden uit de collectie in de kijker.

Beleef Brugs erfgoed vanuit je kot via Bits of Bruges
copyright: Visit Bruges

Als de bezoeker niet naar Brugge kan komen, komt Brugge naar de bezoeker. Op de webpagina Bits of Bruges verzamelt Visit Bruges alle initiatieven om Brugge op afstand te beleven.

Ondertussen vind je er ook een luik Erfgoed, waar we heel wat digitale erfgoedinitiatieven voor je bundelden. Ga je mee op schattenjacht?


Podcast ‘Schaapjes op het droge’
copyright: Centrum Agrarische Geschiedenis

In 2019 nam het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) het initiatief om de herders van vroeger en nu in de Zwinstreek onder de aandacht de brengen. De geplande tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ werd uitgesteld naar april 2021, maar met de podcast ‘Schaapjes op het droge’ krijg je toch al een mooie teaser.

Herders Koen, Leen en Carola – die vandaag nog actief zijn in de Zwinstreek – vertellen je over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren.

Oproep: Organiseer een activiteit op Dag van de Trage Weg 2020
copyright: Dag van de Trage Weg

De coronacrisis toont nóg meer de waarde van trage wegen. Mensen komen meer buiten om te wandelen, fietsen of joggen, en ontdekken zo ongekende paden en wegjes. De Dag van de Trage Weg zet deze trage wegen jaarlijks in de kijker. Dit jaar vindt die plaats op 17 en 18 oktober.

Wil je graag een activiteit organiseren? Laat je inspireren op www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Ideeën voor veilige activiteiten in coronatijden? Neem contact op via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.