NIEUWSBRIEF
24 maart 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONA

Ook in de erfgoedwereld strooit het Coronavirus roet in het eten. Evenementen worden afgelast, projecten on hold gezet… En Erfgoeddag 2020 – thema De Nacht schuift noodgedwongen een jaartje op. Meer hierover vind je onderaan deze nieuwsbrief.

In deze dagen waarin binnenblijven de boodschap is, slaat de verveling ongetwijfeld weleens toe. Met deze nieuwsbrief willen we je wat vers lees-, kijk- en luistervoer bieden om de komende tijd ‘erfgoed’ door te komen.


Veel plezier, en hou jullie goed,


Lothar, Ina, Jules, Anje, Mira & Veerle
het Erfgoedcel Brugge-team


Markante kruiswegen
Sint-Jozefkerk (c) Erfgoedcel Brugge

Sinds 2015 zetten we samen met de consulent religieus erfgoed Musea Brugge in op de inventarisatie van de erfgoedcollecties in de Brugse parochiekerken.

In het Musea Brugge Magazine presenteren we vier edities lang een selectie bijzondere stukken. In het tweede artikel staat de kruisweg centraal, en die vind je in veel verschillende vormen in onze Brugse kerken terug.‘Geen blinde vlek meer’: Interview met de projectcoördinatoren
(c)Steven Kersse

Met het traject ‘Geen blinde vlek meer' ondernamen vzw De Kade en Erfgoedcel Brugge in 2019 een waardering van een verzameling hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, bewaard in het Spermalie-instituut.

Projectcoördinatoren Jasmien Van Tieghem (vzw De Kade) en Ina Verrept (Erfgoedcel Brugge) blikken in Musea Brugge Magazine terug op het project en de samenwerking met talrijke partners.
‘Geen blinde vlek meer’ brengt mysterieus voorwerp tot leven
Collectie Spermalie_Raphygraaf_2019 (c)Klaas De Buysser)

Een belangrijke meerwaarde voor het waarderingstraject was de opbouw van een gespecialiseerd netwerk, tot over de landsgrenzen heen.

Zo wierp Mireille Duhen, vrijwilligster in het Franse Musée Valentin Haüy, voor ons een nieuw licht op de raphygraaf. Ze kwam uit Parijs helemaal naar Brugge om ons de werking ervan te tonen.

Ontdek ErfgoedBrugge.be, dé online schatkamer van het Brugse erfgoed
(c) Layoutcel Stad Brugge

Uitgelezen en -gekeken? Op ErfgoedBrugge.be kan je nog urenlang grasduinen in het rijke en diverse Brugse erfgoedaanbod.

Snuister op eigen houtje doorheen maar liefst 564 641 stukken uit 23 unieke erfgoedcollecties. Of leun achterover en bekijk één van de e-tentoonstellingen die de ErfgoedBrugge.be-partners voor je samenstelden.

Nachtnummers: We houden de stemming erin
Nachtnummers (c) ErfgoedBrugge.be – collectie Stadarchief / Brusselle-Traen)

Ook met onze Nachtnummers-afspeellijst proberen we er de stemming in te houden. Letterlijk én figuurlijk!

Welk nachtnummer zou jij graag op de Brugse beiaard horen? Stem nog tot 25 maart via onze Facebookpagina op jouw favoriet. Met de top 5 gaat stadsbeiaardier Wim Berteloot aan de slag.


Nood aan een streepje muziek? Luister dan naar onze Nachtnummers-afspeellijst op Spotify. Ondertussen telt deze al meer dan 100 nummers, goed voor meer dan 6u nachtmuziek.

Erfgoeddag 2020 – thema ‘De Nacht’ wordt Erfgoeddag 2021- thema ‘De Nacht’

Door de maatregelen tegen het Coronavirus kan Erfgoeddag 2020 – gepland op zaterdag 25 en zondag 26 april – dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van organisatoren en deelnemers zijn te groot.

Maar dit betekent geen afstel. De twintigste verjaardag van Erfgoeddag schuift gewoon een jaartje op. Het evenement – dat als thema opnieuw ‘De Nacht’ zal hebben – vindt dan plaats op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021.

Ook Erfgoeddag 2020 willen we in Brugge echter niet onopgemerkt voorbij laten gaan…


Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.