NIEUWSBRIEF
16 mei 2019
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter
Xplore Bruges in een nieuw jasje
Xplore Bruges_2017_© Cel Fotografie Stad Brugge

Xplore Bruges, dé officiële bezoekersapp van Brugge, zit in een nieuw jasje en is een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt! Met maar liefst 10 stadswandelingen en 4 indoorroutes bevat deze een schat aan informatie om het Brugs erfgoed op een andere manier te ontdekken.

Download de nieuwe app voor Android via Google Play of voor Apple via de App Store.

Augmented reality bij Musea Brugge
Erfgoedapp_Augmented Reality bij Musea Brugge_2019_© Erfgoedcel Brugge

De Gotische zaal van het Stadhuis en de schouw van het Brugse Vrije spreken tot de verbeelding en vertellen heel wat verhalen. Voortaan kan je deze twee Brugse pareltjes bezoeken met nieuwe audioguides, die deze verhalen met Augmented Reality tot leven brengen.

Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge werkten hiervoor samen met de Erfgoedapp van FARO, steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen.

Collectie Kantcentrum op ErfgoedBrugge.be
Inventarisatie Kantcentrum Brugge_2018_© Erfgoedcel Brugge

Het Kantcentrum Brugge is een levend huis rond het kantambacht, met dagelijkse ateliers en een eigen erfgoedcollectie.

Met onze ondersteuning en helpende vrijwilligershanden werd een digitale erfgoedinventaris opgemaakt. Maar liefst 212 objecten zijn nu raadpleegbaar via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be.

Hoe maakte u het op Erfgoeddag Brugge 2019?
Erfgoeddag Brugge_Openbare Bibliotheek_2019_© Erfgoedcel Brugge

Met het thema HOE MAAKT U HET? zette het voorbije Erfgoedweekend ambachten en vakmanschap in de kijker. Van donderdag 25 april tot zondag 28 april kon je deelnemen aan 91 activiteiten die de ambachten van vroeger, nu en morgen in de kijker zetten.

Op onze website verzamelden we enkele sfeerbeelden van het voorbije Erfgoedweekend. Wie weet kom jij ook wel in beeld?

En wat vond jij van Erfgoeddag Brugge?

Vul de enquête in en laat het ons weten. Dankzij jouw mening kunnen we het volgend jaar nog beter doen.

Is het een vliegtuig? Is het een vogel?
Inventarisatie en waardering collectie Spermalie_2017_© Rossano Bacchin

Neen dat is het niet!

Sinds oktober 2018 wordt door Spermalie/vzw De Kade en Erfgoedcel Brugge gewerkt aan een waarderingsproject rond de collectie hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Tijdens de zoektocht naar meer informatie over de verzameling, bezorgde dit object ons heel wat hoofdbrekens. Van een rekentoestel tot een brei-attribuut, veel is mogelijk. Maar wie weet echt waar de klepel hangt?

Laat het ons weten via info@erfgoedcelbrugge.be.

Welke toekomst voor de erfgoedcellen?
Folder ‘Erfgoedcellen in Vlaanderen: Gangmakers voor cultureel erfgoed’

Al bijna twee decennia tonen én bewijzen de 22 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel zich met allerlei vormen van ondersteuning, begeleiding en diverse publieksprojecten. Helemaal op maat van hun streek of (kunst)stad. Zonder hen zou de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel er helemaal anders uitzien.

Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen maken de erfgoedcellen een round up. Om u inzicht te bieden in wie ze zijn, wat ze doen, waar en hoe ze het verschil maken. En, ten slotte: om u duidelijk te maken wat hun noden zijn. Daarbij kijken ze ook vooruit naar de komende subsidieronde. En nodigen de Vlaamse overheid vriendelijk, maar beslist uit om in hun werking en bereik te investeren.

Getuigenissen: draag zelf bij tot wetenschappelijk onderzoek!
Campagnebeeld ‘Getuigenissen’

Het digitaliseringsproject Getuigenissen wil Brugse getuigenverhoren online plaatsen om te laten transcriberen door vrijwilligersVanaf 20 mei kan je hier zelf aan meewerken.

Op donderdag 23 mei om 19u worden het project ook voorgesteld in het Rijksarchief Brugge. Deelname is gratis, maar graag inschrijven via getuigenissen@vub.be.Of volg Getuigenissen via Facebook en Twitter.

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.