Studenten ontwikkelen applicatie om te onderzoeken welke talen en informatie Brugse bezoekers gebruiken

Tijdens de Open Summer of Code (OSOC) hebben een viertal studenten gewerkt aan een applicatie voor de cluster Cultuur van de stad Brugge. OSOC is een evenement van Open Knowledge Belgium waarbij meerdere teams van studenten werken aan uitdagingen van verschillende bedrijven en overheden. Alle code wordt nadien open source beschikbaar gesteld.

Voor de cluster Cultuur ontwikkelden Guillaume, Marie, Sushil en Tuong Vy, onder begeleiding van hun coach Hannes, een gebruiksvriendelijke applicatie voor de internationale bezoeker van de stad Brugge. Een belangrijke vereiste was dat de cluster dit kan inzetten als meetinstrument om te ontdekken welke talen en informatie worden opgevraagd.

Na een kick off en diepe duik in de Brugse erfgoeddata bedachten de studenten een oplossing die gebruik maakt van data van verschillende bronnen: wikidata, wikipedia, barok themasite van de Vlaamse Kunstcollectie en mediabank Brugge. Een gebruikerstest in het Groeningemuseum zorgde dat alle puntjes op de i werden gezet qua gebruiksvriendelijkheid.

De applicatie zal worden ingezet om twee gebruikerstesten uit te voeren. Een zal doorgaan in zaal vijf van het Groeningemuseum en de ander op de Burg. Dit alles kadert in het onderzoek naar het potentieel van meertaligheid van de centrale datalaag die het platform ErfgoedBrugge.be voedt. Een project waar Erfgoedcel Brugge een subsidie voor heeft ontvangen van de Vlaamse Overheid en waar Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, Toerisme Brugge, Packed, VKC en Faro mee hun schouders onder zetten. De resultaten zullen toelaten om niet alleen keuzes te maken wat betreft data infrastructuur maar ook om prioriteiten te stellen wat betreft het opkuisen en verrijken van de Brugse erfgoeddata. De gebruikerstesten zullen de komende maanden worden uitgevoerd. In het najaar worden de eerste resultaten verwacht.

Bedankt Guillaume, Marie, Sushil en Tuong Vy en coach Hannes om het Brugse erfgoed opnieuw een stukje toegankelijker te maken. Benieuwd naar de resultaten!