Refu Interim te gast in het Brugse stadsarchief

donderdag, 02 juni 2022

Samen met Refu Interim en de collega’s van het Stadsarchief en Raakvlak organiseerden we een workshop ‘vrijwilligerswerk in de Erfgoedsector’. Het was een zeer fijne kennismaking.

Refu Interim zoekt vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België. De vrijwilligers kunnen zo hun Nederlands oefenen en mensen leren kennen. Voor organisaties is het ook een verrijking om op die manier kennis te maken met andere culturen. Zeker voor de Erfgoedcel is het leerrijk om tradities, objecten en verhalen uit verschillende gemeenschappen in Brugge te leren kennen. Bovendien kan je zowat elke taal terugvinden in het netwerk van Refu Interim. Deze avond sprak de groep samen bijvoorbeeld meer dan 9 talen.

Zes enthousiaste vrijwilligers met interesse in erfgoed kregen een rondleiding in het stadsarchief. Het historische interieur en oudste (!) document uit het archief maakten indruk! Daarna gaven we een overzicht van het soort werk dat vrijwilligers bij ons doen: van onthaal bij publieksevenementen, opbouw van evenementen tot helpen bij de communicatie of zelfs met veel geduld een collectie inventariseren en digitaliseren.

Ben je als erfgoedorganisatie zelf op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met een hart voor erfgoed? Kan je hen zinvol vrijwilligerswerk bieden waar ze kansen krijgen om Nederlands te oefenen? Neem dan zeker contact op met louise.vermeersch@brugge.be