Inventaris Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk online

7 maart 2019

Op www.erfgoedinzicht.be en op het Brugs erfgoedportaal www.erfgoedbrugge.be kan je nu ook de collectie van de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk Dudzelebezichtigen.
Reeds in de 12de eeuw werd er op deze bedevaartsplaats een imposante kerk gebouwd. De huidige kerk is rond 1680 opgetrokken, met een uitbreiding rond 1870. De kerk herbergt een diverse collectie religieus erfgoed. De volledige inventaris staat nu online, goed voor maar liefst 243 zoekresultaten!

In 2014 gingen Erfgoedcel Brugge en de consulent religieus erfgoed van start met een meerjarentraject rond de ondersteuning van de zorg voor en de ontsluiting van de collecties religieus erfgoed in Brugse parochiekerken. Hiervoor ging ze op zoek naar vrijwilligers die zin hebben om mee te werken aan de opmaak van digitale erfgoedinventarissen voor deze Brugse kerken.

Een 15-tal vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed gingen van start in 2015. De Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk was hun zesde kerk. Onder begeleiding van de consulent religieus erfgoed Benoit Kervyn is elk object met erfgoedwaarde in de parochiekerk van Dudzele geïnventariseerd. En dit door vier vrijwilligersploegen: twee op maandag en twee op donderdag.

Bij de lancering alvast heel wat tevreden gezichten. Zowel bij de Kerkraad, de medewerkers van het Stadsbestuur en de Vlaamse Gemeenschap als bij de vrijwilligers die vier maanden lang in de kerk aan de slag waren.

De Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk is de vierde Brugse kerk waarvan de inventaris online beschikbaar is; samen met de Sint-Gilliskerk, de Sint-Jakobskerk en de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena. Het is de eerste parochiekerk uit een Brugse deelgemeente waarvan de collectie digitaal ontsloten is.

Voor een verdere kennismaking kan je ook terecht bij deze e-tentoonstelling

/)