NIEUWSBRIEF BRUGSE ERFGOEDZORGERS
1 september 2015
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter

Beste Brugse erfgoedorganisaties,

Deze nieuwsbrief is er voor jullie, de Brugse erfgoedspelers. Elke drie maand mag je hem in je mailbox verwachten. Met deze nieuwsbrief willen we je informeren over het reilen en zeilen in de erfgoedsector. Heb je zelf nieuws of tips die je met de Brugse erfgoedsector wil delen? Laat het ons zeker weten, zodat we die kunnen opnemen in een volgende editie.

Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kan je je hier uitschrijven.

NIEUWS UIT DE ERFGOED-WETSTRAAT

 • De Provinciale Bibliotheek Tolhuis ontving het kwaliteitslabel als erfgoedbibliotheek. Ze is nu één van de 94 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen.
  > Meer info
 • Minister Sven Gatz gaf het startschot voor een visietraject rond het cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschap. Dit traject moet voorjaar 2016 eindigen in een Conceptnota die naar de Vlaamse Regering gaat.
  > Meer info
 • De reuzencultuur in Vlaanderen werd toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed. 
  > Meer info
 • Op 17 juli heeft de Vlaamse Regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd over de nieuwe taakomschrijving van de provincies, zonder persoonsgebonden bevoegdheden. Dit heeft een grote impact op het cultureel-erfgoedbeleid van de provincies.
  > Meer info
 • De erfgoedcelwerkingen in Vlaanderen en Brussel buigen zich over de vraag waar ze met hun werking in 2020 willen staan. Hiertoe werden de afgelopen maanden interviews afgenomen. Ook benieuwd naar de eerste resultaten?
  > Meer info
 • Op de erfgoedkaart van FARO zoek je voortaan snel en efficiënt naar musea, archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, erfgoedverenigingen, organisaties voor volkscultuur, expertisecentra, erfgoedcellen, lokale erfgoedverenigingen, ... Met de nieuwe erfgoedapp krijgt je ontdekkingtocht in het erfgoedveld een extra dimensie.
  > Meer info
 • Sinds 2013 bouwt het Stadsarchief Brugge aan een virtuele leeszaal: archiefbankbrugge.be. Recent werd het aanbod gevoelig uitgebreid: ook de bevolkingsregisters 1846-1866 zijn nu toegankelijk via deze weg. 
  > Meer info
 • 150 jaar geleden legde de Société Archéologique de Bruges de basis voor de collecties van het Gruuthusemuseum. De tentoonstelling ‘Passé composé’ in het Gezellemuseum gunt je een blik achter de schermen bij het ontstaan van deze collectie.
  > Meer info
 • Op 28 november 2015 reikt de Provincie West-Vlaanderen voor de derde keer de ‘West-Vlaamse Erfgoedprijs’ uit, en dit voor publieksgerichte initiatieven uit de periode 2013-2015. 85 projecten werden ingediend, waaruit er 20 zijn geselecteerd. Maar liefst vier van de 20 nominaties komen uit Brugge.
  > Meer info
 • Erfgoedcel Brugge zet samen met de Sportdienst, Sportraad, Archiefbank Vlaanderen en het Stadsarchief Brugge een traject uit rond de zorg en ontsluiting van de archieven van Brugse sportverenigingen.
  > Meer info
 • Nog tot 25 oktober kan je in het Stadsarchief Brugge terecht voor de expo ‘Café Vlissinghe, de Kunst genegen’. De tentoonstelling belicht het kunstenaarscollectief Kunst Genegen dat zijn onderdak vond in het achterzaaltje van Café Vlissinghe.
  > Meer info
 • Word vriend van Erfgoedcel Brugge op Facebook! We brengen hier Brugse erfgoedactiviteiten of nieuws onder de aandacht voor het grote publiek.
  > Meer info
 • Op 12 en 13 september zijn naar aanleiding van de 27ste Open Monumentendag in Brugge verrassende monumenten te bezoeken en kun je deelnemen aan heel wat activiteiten.
  > Meer info
 • Op 19 en 20 september verwelkomt de Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis je in de Zorge (Moerkerkse Steenweg 196) voor een foto-tentoonstelling rond de productie, het verdelen en consumeren van voedsel in Sint-Kruis tussen 1945-1970.
  > Meer info
 • Xplore Bruges is het nieuwe mediaplatform van de Stad Brugge. Bruggelingen of stadsbezoekers die met smartphone of tablet de culturele erfenis van Brugge willen verkennen vinden er ondertussen zeven gratis routes.
  > Meer info
 • Erfgoeddag 2016 zal plaatsvinden in het weekend van 23 en 24 april onder het thema Rituelen. Op dinsdag 29 september starten we in Brugge met de voorbereidingen. Schrijf je nu in voor de eerste infosessie
  > Meer info

BRUGSE ERFGOEDWEETJES

OPROEPEN OF UITNODIGINGEN

 • De fototentoonstelling When two worlds come together belicht in 14 mooie foto's hoe de Latijns-Amerikaanse gemeenschap haar tradities en gebruiken beleeft in Brugge. De foto's werden voor het eerst gepresenteerd op Erfgoeddag en zijn nu van 10 september tot 30 oktober te bekijken bij Vormingplus Brugge. Iedereen welkom op de opening op donderdag 10 september om 18u30 in aanwezigheid van Ana en Tatzari van Voz Latina
  > Meer info

 

LEERGIERIG?

 • De studiedag ‘OUD maar niet OUT. Erfgoed & ouderenzorg’ op 21 september toont via inspirerende voorbeelden aan hoe erfgoed ingezet kan worden in het werken met ouderen in woonzorg- en dienstencentra.
  > Meer info
 • Op 28 september nodigt Heemkunde Vlaanderen je uit om in de Brugse Vrijwilligerscentrale heel wat tips & tricks te krijgen rond de ontwikkeling van een gezinsvriendelijke erfgoedactiviteit. Lesgeefster Chris Ferket put hiertoe uit haar jarenlange ervaring in de kunst- en erfgoededucatie.
  > Meer info
 • Op 8 oktober leert Heemkunde Vlaanderen je hoe je jouw heemkundig tijdschrift kan invoeren in de nieuwe artikelendatabank. Je publicatie zal hierdoor niet alleen beter doorzoekbaar zijn, maar ook een grotere bekendheid genieten. Tijdens de opleiding ga je aan de slag op de computer en leer je hoe je zelf thuis de gegevens kan aanvullen.
  > Meer info
 • Lid worden van Levend Archief, de vriendenvereniging van het Stadsarchief Brugge, biedt je heel wat mogelijkheden en dit voor 20 Euro per jaar. Zo organiseert Levend Archief op 13, 27 oktober en 10 november de cursus ‘Digitale Archiefbronnen’ en dit onder leiding van Eddy Dubrucqué. Het inschrijvingsgeld bedraagt 25 Euro. Lid worden of inschrijven kan via levend.archief@brugge.be
 • Op 16 oktober organiseert het Sportimonium de inspiratievoormiddag ‘Het Geheugen van de Sport’. Verschillende sprekers, waaronder Erfgoedcel Brugge, gaan vanuit praktijkvoorbeelden dieper in op de waarde en het belang van een goede erfgoedzorg binnen een sportvereniging. 
  > Meer info
 • Op 27 oktober wordt de Vlaamse erfgoedsector uitgenodigd om mee na te denken over de toekomst van het cultureel-erfgoedbeleid, en dit tijdens het jaarlijkse Groot Onderhoud.
  > Meer info
 • Op de website van Erfgoedcel Brugge vind je een handig overzicht van de diverse subsidiemogelijkheden waar je als Brugse erfgoedorganisatie eventueel op kan intekenen.
  > Meer info
 • Op erfgoedcelbrugge.be kreeg het overzicht van de Brugse erfgoedspelers een nieuw jasje.
  > Meer info 

OP ZOEK NAAR SUBSIDIES

 • Nog tot 15 september kan je subsidies aanvragen bij de Provincie West-Vlaanderen voor een erfgoedproject dat start vanaf 1 januari. 
  > Meer info

PARTNER IN DE KIJKER

 

ACTIVITEITEN?

 • Voor een handig overzicht van de erfgoedactiviteiten in Brugge en regio, raadpleeg de kalender op erfgoedcelbrugge.be.
  > Meer info
Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.