Erfgoeddag 2022

Deelnemen als leerkracht of school

Vraag je je af wat je als leerkracht precies kan doen om van Erfgoeddag een spetterend evenement te maken? Hieronder vind je een overzicht van al je opties! Je kan verschillende formules uiteraard ook combineren voor een Extra Large Erfgoeddag-ervaring...

o   In de Erfgoedweek (19-22 april):

 • … kan je een erfgoedexpert uitnodigen in de klas via het erfgoedklasbakken-project.
  • Laat één uur lang een erfgoedexpert je les overnemen en ontdek nieuwe verbanden tussen je lesdomein en erfgoed! Geen praktische beslommeringen of verloren tijd; de expertise komt gewoon naar jou toe.
  • Lijkt deze formule je wat? Meld je dan vóór 7 december aan via het online formulier van FARO. Je kan in dit formulier aangeven naar welk type spreker je op zoek bent. In de loop van december koppelt FARO je interesses dan aan de erfgoedexperts die zich lieten registeren.
  • Lees alles nog eens na in de inspiratiebrochure of op de website van FARO.
 • … kan je met je leerlingen langsgaan bij een erfgoedorganisatie in de buurt voor een bezoek om U tegen zeggen.
  • Momenteel werken de erfgoedinstellingen uit je buurt een uniek en eenmalig aanbod uit voor jouw en je klas(sen).
  • Blijf op de hoogte van welke extra bijzondere schoolactiviteiten er in Brugge gepland zijn via Cultuurkuur.be. Je kan ook altijd contact opnemen met ons via erfgoeddag@brugge.be – wij proberen je dan op de hoogte te houden van wat er in Brugge op til is rond deze Erfgoedweek-formule.
  • Ontdek de mogelijkheden verder in de inspiratiebrochure of op de website van FARO.
 • … kan je je lessen verrijken met het groeiende aanbod op Erfgoedwijs.
  • Al gehoord van www.erfgoedwijs.be? Dat is de deelsite van Klascement die uitsluitend aan erfgoededucatie is gewijd.
  • In de komende maanden sporen we archieven, musea, erfgoedcellen, vrijwilligersorganisaties… aan om hun lesmaterialen massaal te delen op deze site. Zeker in het oog houden dus!

o   Op Erfgoeddag (24 april):

Als school hoef je je voor de timing van een erfgoedactiviteit natuurlijk niet te beperken tot de Erfgoedweek. Je kan ook gewoon een publieksactiviteit organiseren op onze feestelijke erfgoedzondag! Hiervoor kan je volledig loskomen van de formules die we net hierboven uit de doeken deden. Of je kan Erfgoeddag juist inzetten als een bekroning van wat je met je klas(sen) deed tijdens de Erfgoedweek.

Is dit iets voor jou school? Stuur ons je eerste ideeën tegen 6 december via erfgoeddag@brugge.be. Twijfel je nog of vraag je voordien gewoon graag ons advies? Laat het ons weten, en we plannen een persoonlijk overleg met jou in.

Na onze feedback dien je je activiteitsvoorstel vóór 14 januari 2022 in op inschrijven.erfgoeddag.be. In het voorjaar van 2022 stroomt je activiteit dan door naar de publieke databank van Uit In Vlaanderen.
We kunnen je activiteit ook voor jou inschrijven, maar dan hebben we je voorstel iets vroeger nodig, namelijk tegen 5 januari. Laat ons via erfgoeddag@brugge.be weten als je deze opties verkiest, dan sturen we je een inschrijfformulier op.

We herinneren je er nog even aan je publieksactiviteit moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De activiteit is gratis.
 • De activiteit heeft te maken met het thema ‘Erfgoeddag maakt school.’
 • De activiteit heeft te maken met (erfgoed uit) Brugge.

We begrijpen dat je in het huidige Covid-tijdperk nog niet met 100% zekerheid kan zeggen hoe je activiteit er tegen Erfgoeddag uit zal (mogen) zien. Daarom vragen we je om in deze fase in de eerste plaats het concept van je initiatief vast te leggen. Intussen hebben we vanuit de Erfgoedcel bovendien ook al enige ervaring met het organiseren van coronaveilige activiteiten. We geven je hieromtrent dan ook graag advies op maat in een persoonlijk overleg. Geef ons een seintje als je dit wenst.

Tot slot wijzen we je graag op het potentieel van Erfgoeddagradio. Net als vorig jaar maken we in april een hele dag radio met Villa Bota. Ben je bereid om iets te komen zeggen/zingen/doen… op de radio? Of zie je andere mogelijkheden? Laat het ons dan zeker weten via erfgoeddag@brugge.be. 

Hopelijk weet je met het bovenstaande wat je moet doen als je graag - op welke manier dan ook - meedoet aan Erfgoeddag Brugge 2022. Veel succes!