Fotowedstrijd

#WijZorgenVoorOnsErfgoed

Welk erfgoed verzorg jij? Bezit je een erfstuk dat je angstvallig bewaakt tegen kinderhanden of koffievlekken? Verbergt je kookboek aloude beproefde familierecepten? Kortom, hoe draag jij zorg voor je erfgoed?

Deze vragen waren de start van de fotowedstrijd #WijZorgenVoorOnsErfgoed.  Tot 12 april kon je deelnemen. Maar liefst 84 personen stuurden ons een foto met bijhorend zorgverhaal. De jury selecteerde vijf finalisten die kans maakten op de hoofdprijs. Tijdens het Erfgoedweekend kon het publiek stemmen op hun favoriete kandidaat. Er werd massaal gestemd.

Winnaar

Hans Vansteelant is de hoofdwinnaar van de fotowedstrijd. De publieksstemming beliste dat zijn inzending het mooiste verhaal bracht rond de zorg voor persoonlijk erfgoed. Hij kan genieten van een exclusieve daguitstap in Brugge samen met 9 andere personen.

Hans Vansteelant & Arno Brys

Arno Brys leerde mij met veel passie en gedrevenheid het vak van illustrator aan. Samen genieten we nog steeds van oude typografie, volkswijsheden en schalkse prenten, zoals deze schitterende 17de-eeuwse uitgave met gedichten van Jacob Cats. 

Finalisten

De andere finalisten kregen 2 gratis tickets voor de theatervoorstellingen "Platform" en "Onderworpen" in de stadsschouwburg.

Anne-Marie Willems

Lieve Hollands

Tom Feys

Mietje Crombez

In 1953 maakte mijn vader een maquette van de Jeruzalemkapel om in zijn slagerij tentoon te stellen. Uren spendeerde hij eraan om deze met smout in te kleuren. Nu koester ik trots de maquette bij mij thuis. 

Dit is mijn levensboek. Hierin staat mijn verhaal. Prachtige foto's van toen ik nog jong was. Op de kaft zie je een foto van mij op een paard, waaraan ik heel mooie herinneringen heb.  Dit boek betekent alles voor mij.

Mijn oma’s beeldje van de  ‘den dikke en den dunne’ die dronken op de tonen van ‘la vie en rose’  om hun eigen as draaien, fascineerde  mij als kind enorm. Voor mijn grootmoeder was dit kleinood heilig.  Ondertussen danst dit duo elke avond op de kamer van mijn dochter. Ik hoop dat zij nog niet door heeft dat de lantaarn een echte fles is! 

Toen ik 14 jaar was redde ik een zevenjarig meisje van de verdrinkingsdood. Als bedanking gaven haar ouders mij een beeld van Sint-Nicolaas, de beschermheilige van kinderen. Het beeld had altijd al een prominente plaats in mijn huis. Ook vandaag staat het in mijn kamer in het woonzorgcentrum. 

Herbekijk alle ingezonden foto's

Alle ingezonden foto's zijn hier terug te vinden.