Geen blinde vlek meer

Een waarderingsproject van
Spermalie/vzw De Kade en
Erfgoedcel Brugge

 

Bezoek uit de lichtstad!

Mireille Duhen, vrijwilligster van het Musée Valentin Haüy in Parijs, bracht een tegenbezoek aan Spermalie. In het kader van het waarderingstraject bezochten we immers in maart 2019 ‘haar’ museum.

Onder deskundige begeleiding van het vrijwilligersteam, bewonderde Mireille onder andere de schatten uit de Bibliotheek Carton. Ze ontdekte ook de rijke verzameling hulpmiddelen en deelde haar eigen kennis hierrond.

Braille op de rode loper

De raphygraaf, een topstuk uit de collectie hulpmiddelen van Spermalie, heeft Franse roots. In Parijs worden er dan ook enkele exemplaren van bewaard. Mireille Duhen begrijpt niet enkel de werking van dit toestel, ze was ook bereid om die te demonstreren in een filmpje ‘made in Spermalie’.
Wordt snel vervolgd!

Een afscheid

Met de intrede van de herfst naderde ook het einde van dit project… Kernteam en klankbordgroep kwamen voor het laatst samen, maakten een evaluatie en droomden over de toekomst. Ook blindengeleidehond Victoria pinkte een traantje weg. Bedankt allemaal voor jullie inzet en enthousiasme!

Wil je een volledig overzicht van het project? Lees dan hier het rapport over het waarderingstraject.

Maar niet voor lang?

Begin oktober vond de Brugse inspiratiesessie plaats voor Erfgoeddag 2020 met als thema ‘de nacht’. Tijdens deze sessie -waarvoor werd samengewerkt met Licht en Liefde- lag de focus in het bijzonder op blindheid en slechtziendheid. Een buitenkans om erfgoedwerkers kennis te laten maken met de collectie hulpmiddelen, geblinddoekt weliswaar. We laten de collectie dus nog niet helemaal los!

Speelgoedmakers aan de slag

De al langer geplande workshop ‘De Speelgoedmakers’ ging in oktober en november maar liefst drie keer door. Groepjes kinderen met en zonder visuele beperking werkten samen rond de vraag ‘hoe maak je speelgoed voor iemand die niet ziet?’. Ze hoorden hoe het vroeger ging en fantaseerden over de toekomst. Maar vooral maakten ze samen prachtige spelbordjes! Met dank aan alle deelnemers, vzw Casa Blanca en de gastvrije speel-o-theek De Piepbal!

Een koffer over vroeger en nu

Om de collectie hulpmiddelen ook in ‘eigen huis’ (Spermalie) en meer bepaald in de klas de aandacht te geven die ze verdient, gingen we een samenwerking aan met Mia Nollet. Zo verwerken we verleden en heden van de hulpmiddelen spelenderwijs in een educatieve koffer. Onbekend is immers onbemind, en daar brengen we met dit initiatief graag verandering in!

 

Geen blinde vlek meer

www.erfgoedcelbrugge.be

www.erfgoedbrugge.be

www.erfgoedinzicht.be

Contacteer ons

ina.verrept@erfgoedcelbrugge.be

tel 050 44 50 47

 
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.