Geen blinde vlek meer

Een waarderingsproject van
Spermalie/vzw De Kade en
Erfgoedcel Brugge

 

Op verhaal komen
© Erfgoedcel Brugge

Projectcoördinatoren Ina en Jasmien trokken naar Huis 45 (Licht en Liefde, Varsenare) om er in gesprek te gaan met enkele blinde bewoners. Gewapend met enkele hulpmiddelen ‘van toen’ vroegen we hen de oren van het hoofd. Snel kwamen de verhalen naar boven, en zeker niet enkel over gebruik en betekenis van de hulpmiddelen. Anekdotes in overvloed die smaken naar meer!


Internationale inspiratie
© Steven Kersse

Het Museum of Liverpool maakte in 2018 een tentoonstelling met en over de ‘School for the Blind’ in hun stad. Hoe pakten ze dit aan, en hoe toegankelijk was de tentoonstelling? En hoe gaan musea in Liverpool in het algemeen om met toegankelijkheid? We gingen het hen zelf vragen. 


Wie helpt ?
© Rossano Bacchin

De op één na laatste klankbordgroep van het project leverde verfrissende feedback op. In de collectie worden enkele viewmasters bewaard. Hun aanwezigheid werd aanvankelijk met verbazing bekeken, maar blijkt toch niet zo vreemd te zijn. Onder meer ervaringsdeskundige Tonia getuigde dat het felle licht van zo’n toestel wel degelijk een hulpmiddel kan zijn.

We willen hier graag meer over weten. Wie weet hoe viewmasters gebruikt werden binnen het onderwijs aan blinden en slechtzienden? En beschikt iemand over het beeldmateriaal dat hierbij gebruikt werd? Dat ontbreekt jammer genoeg in de verzameling van Spermalie/vzw De Kade. Contact: info@erfgoedcelbrugge.be

erfgoeddag 2020
Erfgoeddag 2020

Erfgoeddag 2020 heeft als thema De Nacht. Licht en duister, zien en niet zien liggen volledig in de lijn van dit onderwerp. Op 25 en 26 april is er dus een extra aanleiding om met het erfgoed van mensen met een visuele beperking aan de slag te gaan. Klik door voor inspiratie!


 

Geen blinde vlek meer

www.erfgoedcelbrugge.be

www.erfgoedbrugge.be

www.erfgoedinzicht.be

Contacteer ons

ina.verrept@erfgoedcelbrugge.be

tel 050 44 50 47

 
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.