De grote oorlog door kinderogen

De Europese Commissie en de organisatie Europa Nostra reiken elk jaar de  Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed of Europa Nostra Prijs 2016. Dit is Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed.

187 projecten uit 36 Europese landen werden ingediend. Hieruit kozen onafhankelijke jury’s van experts de winnaars. ‘De Groote Oorlog door kinderogen’ is één van de 28 laureaten, en dit in de categorie ‘Opleiding, scholing en bewustmaking’.

Dit project is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse erfgoedcellen (TERF, CO7, Brugge, Kortrijk), Kidscam en Lessen in het donker.

14 West-Vlaamse klassen van de derde graad lager onderwijs werkten rond het thema Eerste Wereldoorlog een animatiefilm uit.

Onder begeleiding van professionele audiovisuele artiesten kozen de leerlingen eerst een eigen invalshoek uit historisch materiaal. Nadien schreven ze zelf het scenario uit, werkten hun personages in het verhaal grafisch uit, verfilmden alles en voegden er het nodige geluid aan toe. Elke klas werd aangespoord om hun filmproject zoveel mogelijk in te bedden in de lokale historiek.

De Provincie West-Vlaanderen zorgde voor een aanvullend educatief pakket over het thema. ‘De Groote Oorlog door Kinderogen’ bevat 14 filmpjes met elk een verschillend Eerste Wereldoorlog-thema zoals spionage, propaganda, transport, bombardementen, vluchtelingen …

Het pakket bestaat uit een dvd met alle animatiefilmpjes en een handleiding voor het gebruik in de klas met achtergrondinformatie, filmanalyse en heel wat originele muzische lessuggesties. 

Uit het juryverslag:  ‘Dit project bundelt op een fantasierijke manier de drie criteria van deze prijs samen in het opvoeden en trainen van de kinderen in deze creatieve technieken en het aanwakkeren van hun besef van dit bepalend keerpunt in de Europese geschiedenis. Met de doe-gerichte aanpak konden de kinderen hun begrip van dit project volledig in kaart brengen en grondiger reflecteren over wat ze geleerd hadden’, aldus de jury.

Maak kennis met het Brugs filmpje: