Tour ‘De verborgen schatten van de Sint-Jakobskerk'

Het centrum van Brugge herbergt heel wat religieuze instellingen met belangwekkende erfgoedcollecties, waaronder zeven monumentale kerken. Met de lancering van de tour ‘De verborgen schatten van de Sint-Jakobskerk’ wordt een belangrijk digitaal luik toegevoegd aan de ondersteunende werking vanuit het Stadbestuur rond religieus erfgoed.

Naar ons weten is deze app de eerste gratis tour die in een monumentale kerk wordt aangeboden in Vlaanderen. Hij neemt de deelnemer mee langs 15 kunstschatten van deze kerk en brengt de bezoeker zo langs een breed scala van uiteenlopende kunststijlen over tien eeuwen heen, gaande van de gotiek over de renaissance tot de barok en rococo.
Vijf kunstwerken zijn opgenomen op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid. Zij zijn gebundeld in het rode parcours, dat is uitgestippeld voor bezoekers die kiezen voor een kortere kennismaking. Wie meer tijd kan vrijmaken, volgt het groene parcours vanaf de nummers 1 tot 15. 
De tour is beschikbaar in drie talen: Nederlands, Frans en Engels.

In het door Vlaanderen ondersteunde project Xplore Bruges kon Erfgoedcel Brugge ook een aantal toestellen aankopen, die zij kan inzetten bij tijdelijke acties of projecten naar aanleiding van het nieuwe-mediaplatform.

Zo zullen de bezoekers aan de Sint-Jakobskerk tot eind september gebruik kunnen maken van tablets waarop de tour reeds is gedownload. De PWA-beambten die in de kerk dagelijks instaan voor het toezicht, nemen de verdeling van deze toestellen voor hun rekening.

Daarnaast is de tour uiteraard ook downloadbaar vanaf het platform Xplore Bruges, zodat je met je eigen smartphone of tablet eveneens op stap kan. Zie: www.xplorebruges.be.