Erfgoedluik Belgiek

De Belgiek is een lunapark uit 1975 dat werd omgebouwd tot mobiele cultuurzaal voor lokale buurtcomités en verenigingen. Enkele weekends per jaar stelt Brugge Plus – de evenementendienst van Stad Brugge – de Belgiek in verschillende Brugse wijken op.

In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 komt de Belgiek naar Sint-Michiels. De buurtcomités Achter de Groene Poorte, Casenbroot, en Louis De Meystraat kozen het Sint-Michiels van de jaren 1960 en 1970 als thema.

Samen met de buurtcomités, Heemkring Brugs Ommeland – werkgroep Sint-Michiels en Brugge Plus werken we aan een erfgoedluik voor de Belgiek-werking. Daarmee willen we het buurterfgoed in de kijker zetten.

Heb je vragen over dit project? Contacteer dan projectverantwoordelijke Jules De Doncker.

De inwoners van een buurt bezitten vaak een schat aan informatie over haar verleden. Die willen we graag bewaren voor het nageslacht.

Buurterfgoed gezocht

Het verzamelen, digitaliseren en registreren van buurterfgoed vormt een eerste aspect van het erfgoedluik voor de Belgiek. Dit doen we niet alleen tijdens het Belgiek-weekend in Sint-Michiels zelf. Ook op voorhand gaan we al op zoek naar oude foto’s, objecten en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger.

Gespreksnamiddagen met Okra

In de aanloop naar het Belgiek-weekend bezochten we de Okra-groepen van Sint-Michiels en Sint-Godelieve.

Aan de hand van oude foto’s haalden we samen met de Okra-leden herinneringen aan het Sint-Michiels van hun jeugdjaren op. Daarvoor gebruikten we fotosets rond verschillende thema’s:

  • Boudewijnpark
  • Kastelen op Sint-Michiels
  • Nijverheid, industrie en kunstenaars
  • Schoolleven
  • Verenigingsleven en dorpsfiguren
  • Wijk Sint-Godelieve


Daarnaast registreerde en digitaliseerde Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels ook de foto’s en objecten die de Okra-leden zelf meebrachten.

 

Inzamelnamiddag voor buurterfgoed

Op zaterdagnamiddag 6 oktober tussen 14 en 17 uur organiseren we in de Belgiek een inzamelnamiddag voor buurterfgoed. Op de kruising van de Dorpsstraat met de Leiselestraat kunnen mensen terecht met al hun oude foto’s, voorwerpen en verhalen over het leven in Sint-Michiels.

Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels zorgt ervoor dat alles geregistreerd en gedigitaliseerd wordt. Zo blijft het materiaal eigendom van de bruikleengever, maar wordt er een digitale versie opgenomen in de collectie van de heemkring.

Buurterfgoed online

Alle foto’s en objecten die tijdens de gespreksnamiddagen met de Okra-groepen en de inzamelnamiddag tijdens het Belgiek-weekend gedigitaliseerd worden, worden binnenkort ook digitaal toegankelijk gemaakt.

Je zal het buurterfgoed van Sint-Michiels via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be kunnen bekijken.

Bekijk hier alvast een voorproefje. 

Het Sint-Michiels van vroeger in beeld

Naast het verzamelen en digitaliseren van buurterfgoed willen we het verleden van Sint-Michiels naar aanleiding van het Belgiek-weekend ook extra in de verf zetten.

Vanaf 10 september loopt er in de buurt een raamtentoonstelling en fotozoektocht.

Ook tijdens het weekend van 6 en 7 oktober kan je in de Belgiek heel wat beelden en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger ontdekken.