NIEUWSBRIEF
11 januari 2024
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

gezellecafé

Wil je meedoen met het bovenlokale cultuurproject ‘Gezelle inspireert’, maar heb je nog vragen?
   
Bespreek je die graag meteen met alle projectpartners samen : Het Guido Gezellegenootschap, Erfgoedcel Brugge, Erfgoedcel TERF en Erfgoedcel Zuidwest?
   
Kom dan langs in het ‘pop-up’ Gezellecafé in Roeselare (ARhus café) op 17 januari tussen 13u30 en 17u30. Om de besprekingen vlot te laten verlopen, vragen we je je komst aan te melden bij inge.geysen@brugge.be. Uiteraard zijn we ook telefonisch, per mail of na afspraak beschikbaar voor meer info over het project.
   
Je kan nog een projectidee indienen tot 25 januari!

inleefstage sint-leo hemelsdaele

Op 11 januari ging de inleefstage van Sint-Leo Hemelsdaele van start. Elk jaar delen we plekken uit aan de zesdejaars Humane Wetenschappen van deze school om hen het reilen en zeilen van Erfgoedcel Brugge te tonen en hen actief te betrekken bij onze werking.
   
Dit jaar boksen de leerlingen een fietstocht in elkaar voor Erfgoeddag die de activiteiten buiten de ring rond Brugge met elkaar verbindt. Ze voegen daaraan persoonlijke plekken toe die hen aanspreken en hen een meerwaarde lijken voor de fietstocht.

    

waardering roerend erfgoed brugs begijnhof van start

     

Op 17 januari start een intensief waarderingstraject van het roerende erfgoed op de site van het Brugse Begijnhof. Erfgoedcel Brugge neemt hiervoor PARCUM, het Vlaams expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, onder de arm. Samen zitten we een projectteam voor dat volgende week het waarderingsteam zal samenstellen.
   
Het waarderingsteam zal op basis van het Stappenplan Religieus Erfgoed de collectie van het Monasterium De Wijngaard en van de Begijnhofkerk waarderen en een bestemmingsplan opmaken. Samen met de resultaten van het onderzoek naar de immaterieel erfgoedwaarden dat binnenkort wordt afgerond, zal dit het masterplan dat Stad Brugge voor deze UNESCO werelderfgoedsite wil opmaken, mee vormgeven.

     
   

BRUGSE BEURZEN VAKMANSCHAP 2024
    

Vlak voor het jaareinde werden de gehonoreerde meester-leerlingbeurzen door het Departement van Cultuur, Jeugd & Media bekend gemaakt. Daar zijn twee Brugse beurzen bij.
    
Letterkapper Kristoffel Boudens zal zijn leerling de kneepjes van zijn kunst bijbrengen en heeft het over de kneedbaarheid van letters. Imker Antoon Rooryck mag twee leerlingen onder de bijenvleugel nemen om hen op te leiden tot de imkers van de toekomst.
   
We wensen hen alvast veel succes toe! Hier lees je alvast meer over de toegekende beurzen. Hier kan je grasduinen in de leerling-meestertrajecten die Erfgoedcel Brugge in beeld heeft gebracht.
     
   

OP WEG NAAR EEN NIEUWE TOEKOMST VOOR ONZE PAROCHIEKERKEN

     

Stad Brugge, het centraal kerkbestuur en vertegenwoordigers van de lokale geloofsgemeenschappen werken samen met PARCUM, Kapittel en Tc plus aan een kerkenbeleidsplan.
   
Maar ook de stem van de Bruggelingen wordt meegenomen. In de lente worden voor zes Brugse kerken participatiemomenten georganiseerd: Sint-Leo De Grote Zwankendamme (11/3), Sint-Walburga Brugge (18/3), Sint-Niklaas Koolkerke (15/4), H. Hart Steenbrugge (22/4), Sint-Katarina Assebroek (6/5) en Sint-Godelieve Sint-Michiels (13/5), telkens om 18u30.
     
Belanghebbenden kunnen mee nadenken over de toekomst van hun parochiekerk. Ze kunnen ideeën geven over activiteiten die in de kerk kunnen plaatsvinden en laten weten hoe de kerk een nog grotere meerwaarde kan hebben voor de buurt.


   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.