Erfgoedcel Brugge viert 15de verjaardag met lancering nieuw erfgoedportaal ERFGOEDBRUGGE.BE

Erfgoedcel Brugge werd opgericht in het najaar van 2000, met op dat ogenblik Dries Van Den Broucke en Caroline Van Poucke als coördinatoren. Hun eerste wapenfeit stelden ze voor begin 2001. Een opstelling van 15 uitvergrote foto's in de stad kreeg als titel Beelden Verhalen. Vandaag bestaat het team uit Lothar Casteleyn, Katrien Steelandt, Ina Verrept en Anje Timmerman.


(c) Johan De Vriese

Samen met minister Gatz, burgemeester Landuyt en 230 genodigden uit het Brugse en Vlaamse erfgoedveld werd op 12 december deze verjaardag gevierd. Kroon op het werk is de lancering van het nieuwe erfgoedportaal ERFGOEDBRUGGE.BE. 

Download hier de toespraak van minister Gatz en lees de terugblik op 15 jaar Erfgoedcelwerk in Brugge. 

Erfgoedcel Brugge heeft er de afgelopen 15 jaar voor gezorgd dat heel wat minder gekend Brugs erfgoed ook een plek in de schijnwerpers kreeg: van getuigenissen over de Brugse cinemabeleving tot een ondersteunende werking rond sporterfgoed, van verborgen schatten uit de deelgemeenten tot de digitale ontsluiting van heel wat interessante documentaire bronnen.

Vertrekkend vanuit de aanwezige expertise binnen de stedelijke erfgoeddiensten – het Stadsarchief, de Openbare Bibliotheek, Musea Brugge en de Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing – bouwde Erfgoedcel Brugge over de jaren heen een ondersteunende werking uit. Zo werden heel wat initiatieven ontwikkeld die één dienst alleen niet kon verwezenlijken. Telkens werden hierbij ook andere interessante partners betrokken, waardoor een steeds breder netwerk aan erfgoedactoren met elkaar in wisselwerking trad. De dialoog met niet-professionele erfgoedactoren stond hierbij voorop, naast het betrekken van heel wat vrijwilligers in de uitvoering. In deze projecten en trajecten is Erfgoedcel Brugge telkens de maïzena die enerzijds alle partners samenhoudt en anderzijds alle puzzelstukken in elkaar doet passen. 

Bekijk hier een selectie van de projecten van Erfgoedcel Brugge uit 2001-2016!